Проект (3-В клас)

Проект на тему:  
Дивний світ меду
Керівник: Ковтун Галина Миколаївна
Навчальні дисципліни: природознавство, читання, українська мова.
Склад проектної групи: учні 3 - В класу.
Тип проекту: навчально - виховний,інформаційно-дослідний, колективний, довготривалий.
Актуальність проекту: на сучасному етапі розвитку суспільства , коли досить суттєвими стають екологічні проблеми, більшість людей вважають за доцільне використання здорових та корисних продуктів харчування.

Проблема: часті простудні захворювання учнів, відсутність знань про цілющі властивості меду націлило мене на дослідження даного продукту.
Мета проекту: вивчити особливості меду, його лікувальні властивості, склад; познайомитися з різноманіттям продуктів бджільництва, їх  використанням; за допомогою експерименту визначити якість меду.
Завдання:
1. Дослідити  історію розвитку бджільництва.
2. Пошукова робота.Зібрати народні прикмети, прислів'я та приказки, вірші, гуморески,які стосуються бджіл.
3. Практична робота.Створити народний календар пасічника.
4. Різноманіття продуктів бджільництва, їх  застосування.
5. Зібрати  кулінарні рецепти, приготування страв, напоїв, лікарських засобів із використанням продуктів бджільництва.
Об'єкт дослідження: бджільництво.
Предмет дослідження: мед.
Очікувані результати:
Учні знатимуть: історію розвитку бджільництва;
 вдосконалять вміння індивідуальної та групової роботи;
отримають досвід аргументації своєї думки, виступів перед аудиторією.
Учні вмітимуть: використовувати різноманітні джерела інформації з досліджуваної теми, малювати ілюстрації, створювати збірку народних прикмет.
Етапи роботи над проектом:
І етап ( жовтень)
1.Визначення теми та обговорення її.
2. Формулювання проблемних питань.
3.Визначення джерел та напрямків роботи.
4.Формування груп для виконання поставлених завдань.
5. Обговорення плану роботи учнів.
ІІ етап ( жовтень)
1.Вибір творчої назви проекту.
2.Самостійна робота учнів з обговорення завдання кожного в групі.
ІІІ етап( листопад - лютий)
Самостійна робота груп по виконанню завдань.
Робота в творчих групах.
І група " Історики"
Дослідження історії розвитку бджільництва.
ІІ група "Літератори"
 Пошукова робота.Зібрати народні прикмети, прислів'я та приказки, вірші, гуморески,які стосуються бджіл.
ІІІ група " Чомучки"
 Практична робота.Створити народний календар пасічника.
ІV група "Практики"
 Дізнатися, де і як може використовувати мед людина.
 Зібрати рецепти використання меду  при лікуванні застуди.
ІV етап ( березень)
Аналіз інформації.Узагальнення та класифікація зібраних матеріалів.Формування висновків. Підготовка учнями звіту про виконану роботу.
V етап ( квітень)
Презентація проекту- показ результатів у програмі усного звіту з демонстрацією ілюстративних матеріалів.

Бджільництво має надзвичайно важливе значення в житті людей. З пасік людина одержує цінні продукти, рівнозначних замінників яким немає. Це – мед, віск, квітковий пилок, прополіс, маточне молочко, бджолина отрута. Ці продукти мають високі лікувальні властивості, а також великий склад вітамінів та амінокислот.
Сучасне сільськогосподарське виробництво неможливе без галузі бджільництва. Скрізь, де вирощують соняшник, гречку, ріпак, кормові бобові, овочеві культури, у садах, на городах, під склом теплиць, на квітках комахозапилюваних рослин працюють бджоли.
  • Бджола - особлива комаха. Серед безлічі інших комах, які намагаються дошкуляти людям, бджола єдина допомагає людині бути здоровою.Стародавні люди дивились на бджіл, як на взірець чистоти звичаїв,порядку, бережливості і працелюбності.
  • У світі налічується близько 20 тис. видів бджіл. Вчені стверджують, що бджоли з'явилися 40 мільйонів років тому.Медоносна бджола махає крилами зі швидкістю 11400 разів за хвилину.
  •                    
  • Для отримання ложки меду, 200 бджіл повинні збирати нектар протягом дня.
  • Для отримання 1 кг меду бджоли повинні зробити до 4500 вильотів і взяти нектар з 6 -10 млн.квіток.
  • Бджола може відлетіти від вулика на 8 км і безпомилково знайти дорогу назад.
  •                    
Робота в творчих групах

І група " Історики" досліджували історію розвитку бджільництва .
Бджільництво належить до найдавніших занять українців.Упродовж багатьох віків існування бджільництво пройшло кілька етапів розвитку: дике, бортне, вуликове.                                                                                                            читати тут
                                                       
Петро Іванович Прокопович ( 1775 -1850) - видатний український бджоляр.Розробив власну систему догляду за бджолами. у 1814 році створив перший у світі рамковий вулик.У ньому винахідник вперше виділив рамку в самостійну частину бджолиного житла. Завдяки цьму стало можливим вільно оглянути бджолину сім'ю.

ІІ група " Літератори" зібрали народні прикмети, прислів'я та приказки, вірші, гуморески,які стосуються бджіл.
Прислів'я, приказки  читати тут
Вірші, гуморески  читати тут



ІІІ група "Чомучки" зібрали і створили народний календар пасічника 
                                                                                                   

ІV група " Практики"  зібрали рецепти використання меду  при лікуванні застуди.  читати тут


          Щоб бути здоровою, людині варто з’їдати одну ложку меду двічі на добу. Дітям корисні медові чаї, медовий квас і звичайний мед, особливо акацієвий.
Мед використовують як загальнозміцнювальний, протизапальний, тонізуючий, антиалергічний засіб. Його застосовують для лікування ран і опіків, при захворюваннях серцево-судинної системи, нирок, печінки, жовчних шляхів.
Мед нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту, стимулює функцію внутрішніх органів, попереджає склероз, активізує утворення еритроцитів, нормалізує сон, стимулює захисні сили організму. 

Діти вирішили дослідити зі своїми мамами, татами, братиками і сестричками, чи їдять вони якісний мед.



Дослід № 1
Якщо в мед на деякий час покласти шматочок хліба і хліб затвердіє - це справжній мед.










Дослід № 2
Потрібно намазати мед на папері, потім на медовій полосці намалювати що-небудь олівцем. Якщо малюнок стане синім, значить мед не справжній.







Дослід № 3
Якщо в солодку медову воду капнути йод  і вода стане синьою, то  мед не справжній.






Дослід № 4
Якщо набрати мед ложкою і остання краплина  підтягнеться до ложки, значить мед - справжній.

Висновок. Тепер кожна сім'я знає і може визначити якість меду.Таким чином, ми переконалися, що їмо спражній мед.


Учні класу зібрали цікавий матеріал про різноманіття продуктів бджільництва та їх застосування
 Мед  солодкий, запашний, поживний, цілющий, ні з чим не зрівняний  продукт. Мед  містить  дуже  багато  цукрів  і  мінеральних  солей, що  легко  засвоюються. В  ньому  є  білки, вітаміни, кислоти, ферменти та  інші  речовини, необхідні  нашому  організмові.

Лікувальні властивості різних видів меду


Мед з акації - свіжий мед прозорий, кристалізується повільно. Використовується як загальнозміцнювальний засіб, заспокоює кашель. Дуже корисний при захворюваннях нервової системи, шлунково-кишкового тракту, захворюваннях печінки, нирок.

Гречаний мед - темно-коричневого кольору з гострим специфічним запахом. Характеризується великим вмістом вітамінів та мікроелементів, активних ферментів, білків та заліза. використовується при лікуванні серця, при малокрів'ї, захворюваннях печінки.
Липовий мед - безбарвний із золотистим відтінком, дуже духмяний.Багатий ефірними маслами, вітамінами та мінеральними солями. Характеризується протизапальною, загально- зміцнювальною дією. Його застосовують при лікування простудних захворюваннях( нежить, ангіна. бронхіт), серцево- судинних захворюваннях. Липовий мед показаний при лікуванні гнійних ран, опіків. 
Соняшниковий мед - золотисто-жовтого кольору зі слабким ароматом, нагадує аромат соняшника.Кристалізується швидко.Володіє цінними дієтичними властивостями.використовується при грипі, захворюваннях серця, шлунково-кишкового тракту.Сприяє виведенню шлаків з організму.

Різноманіття продуктів бджільництва

Віск. Використовують  у  виробництві  особливих  ґатунків  паперу, для  приготування  найрізноманітніших  кремів, в  радіо -, електротехніці, в  багатьох  галузях  промисловості.


Бджолина  отрута - лікувальний  засіб. З  неї  готують  ліки, які  застосовують  для  лікування  нежиті, серцевих  і  нервових  хвороб.

Прополіс - найсильніший природний антибіотик.Використовують  в  медицині  і  ветеринарії  для  лікування  ран  та  виразок, які  довго  не  гояться, туберкульозу  легенів. Допомагає  він  при  опіках, обмороженні.
Прополіс- надзвичайно сильний знеболювач.За силою дії він перевищує новокаїн у 5 разів. Рекомендовано при ангіні, грипі, хронічному бронхіті.
Квітковий  пилок. У  квітковому  пилку понад  240 різноманітних  елементів. Він  багатий  білками  і  вітамінами. Є  в  ньому  жир, мінеральні  солі, речовини, що  стимулюють  ріст – гормони. Збираючи, бджоли  додають  до  нього  ще  й  мед. Пилок  збуджує  апетит, його  рекомендують  при  малокрів’ї, виснаженні, недугах.
Забрус - так у давнину називали верхівку запечатаного меду в щільниках.Цей продукт є ефективним при бактеріальних та вірусних захворюваннях носоглотки та верхніх дихальних шляхів.

Перга  - бджолиний хліб, так ще називають пергу, відіграє велику роль у житті бджіл.Перга містить всі амінокислоти, які необхідні для розвитку людини, багато вітамінів. Перга багата на мінеральні речовини, кальцій, фосфор, магній. Вона містить унікальний комплекс білків, вуглеводів. жирів, мінеральних солей, природних антибіотиків. Мед, віск, прополіс, бджолина отрута - алергени, тільки перга не алергенна ні для кого. Бджолиний хліб може використовувати будь - яка людина - здорова, хвора, немовля. Задовільна мінімальна доза від 5 до 15 грамів на добу.

10 фактів про бджолу

Є тваринки, які є національним символом. Їх захищають найбільше. В Австралії, наприклад, це кенгуру та коала. В Америці - орлан. В Єгипті - верблюд. А в Індії священою твариною вважається корова. В Україні ж однією з національних тваринок є комаха БДЖОЛА.

 Факт 1. Бджоли - родичі оси та мурахи. Існує біля 20 000 видів бджіл.
Факт 2. Бджоли харчуються пилком та нектаром квіток, який вони висмоктують довгим хоботком.
Факт 3. Бджоли відіграють найбільшу роль в опиленні квітів. А через опилення, квіти розмножуються. Це означає, що без бджіл квітів би взагалі не було.
Факт 4. У кожної бджілки на передніх лапках є щіточки, на які вони збирають пилок. А на задніх лапках - спеціальний кошик для його перенесення.
Факт 5. Коли пилок та нектар змішуються разом - утворюється в'язка рідина, яку бджілки складають у стільники. Там формується мед.
Факт 6. Зі стільників утворюється їх будиночок - вулик. Тобто весь будинок бджілки - суцільні цеглинки з меду.
Факт 7. Кожен вулик - будиночок бджіл - може вміщувати в собі біля 40 000 комашок!!! Така велика родина бджіл є окремою країною зі своєю королевою та політичним устроєм. Одні працюють (приносять до вулику пилок та нектар), другі виховують діточок (годують їх нектаром), треті будують стільники (з суміші нектару та пилка), в яких потім народжуватимуться і житимуть нові бджілки, четверті, чи-то четверта - королева - народжує дітей - нових працьовитих мешканців своєї країни.
Факт 8. Ви знаєте, що оси та бджоли можуть дуже сильно і боляче вжалити. Таким чином ці маленькі істотки захищаються. Проте оси можуть жалити багато разів майже без шкоди для себе. А бджілка, одразу після випуску жала, помирає. Це додає їй гідності та честі до її і без того неймовірної особистості.
Факт 9. Мед, який виробляють бджоли, є найдивовижнішим продуктом у світі!!! Він складається з 13-20 % води, 75-80 % вуглеводів (глюкоза, фруктоза, сахароза), має неймовірний ряд вітамінів В1, В2, В6, Е, К, С, провітамін А-каротин, фолієву кислоту. Напевно вам це нічого не скаже, але пізніше, на урок хімії в школі, ви збагнете, який це складний і магічний продукт. Справжній порятунок для людини майже від всіх хвороб!
Факт 10. Скоріше для батьків.Шановні дорослі, дозволю собі нагадати вам про неймовірну медичну цінність меду! Окрім загального укріплюючого ефекту, він дуже ефективний при нервових розладах, допомагає при серцевих та шлункових захворюваннях (виразкові хвороби та гастрити), хвороб печінки. Мед пом'якшує слизову оболонку, тому корисний при захворюваннях горла. Всю нашу історію наші пращури змазували їм рани для скорішого загоєння, адже мед має антибактерицидну властивість. Проте не забувайте, що мед є дуже сильною, активною речовиною, тому його неможна давати дітям до 18 місяців.

Сподіваюся, що 10 фактів про неймовірну тваринку бджолу стануть вам упригоді. І наступного разу, коли ви побачите її у полі, ви з повагою посміхнетеся їй, а не злякано розмахуватимете руками, щоб її прогнати. Бджоли - наші друзі.

Цілий тиждень у нашому класі ми проводили солодкі перерви. Спочатку танцювали і співали пісні про бджілку, а потім смакували медом. Адже, ми знаємо, що 1 столова ложка меду - це добова норма кальція для організму людини.
Їжте мед - будете здорові!!!








1 коментар:

  1. Дуже послідовно, дуже цікаво, активно та смачно! Молодці - діти! Молодець - учитель!

    ВідповістиВидалити